
عـوامل رشـد اقتصـادی چیـن
چکیده :
هدف از تحقیق عوامل رشد اقتصادی چین اینست که در جهان امروزی بازار اقتصاد چین سر زبان ها است و علاقه داشتم که درین مورد دست آورد های جدید کشور چین در بخش اقتصادی را پیدا و به علاقه مندان تقدیم نمایم . برای تحقیق از روش کتابخانه و انترنیتی استفاده شده . در نتیجه این تحقیق دریافتیم که چین یکی از سریع ترین رشد های اقتصادی دنیای را داشته است این کشور هم اکنون بزرگترین صادر کننده و دومین وارد کننده بزرگ کالا و دومین اقتصاد بزرگ دنیا است . بر اساس گذارش خبر گذاری فرانسه صادرات چین در ماه سپتامبر سال 2016 به شکل باور نکردنی افزایش داشته به طوری که در بخشی از بازار های جهانی که هنوز به تسخیر این کشور درنیامده بود نیز تسلیم اقتصاد چین شده اند .
مقدمه:
هدف ازین تحقیق اینست که ارقام جدید رشد اقتصادی چین را جمع اوری نموده و به علاقه مندان تقدیم نمایم . در مورد این موضوع تحقیقاتی صورت گرفته ولی به اساس زمان تفاوت دارد درین تحقیق کوشش شده که از جدید ترین دست آورد های اقتصادی چین و آینکه چرا چین به یک قدرت اقتصادی جهان تبدیل شده است و کدام عوامل سبب رشد سریع اقتصادی چین شده . پاسخ خواهد داد . در مقدمه میخواهیم در مورد موقعیت جیوآکونومیک چین معلومات آرائه کنم .چین کشوری که در شرق قاره اسیا واقع شده و پر جمعیت ترین کشور جهان است یعنی پیش از 1,3 ملیارد نفوس دارد توسط حزب کمونیست چین اداره میشود . چین با حدود 9,6 کیلو متر مربع سومین کشور جهان و دومین کشور بزرگ دنیا از نظر وسعت خاکی می باشد . تمدن چین باستان یکی از کهن ترین تمدن ها تاریخ است که در سواحل حاصل خیر رود زرد که در دشت شمال چین جاری است شکوفا گردید. نظام سیاسی چین بیشتر از 6 هزار سال مبتنی بر سلطنت مطلقه مورثی بوده از هنگام اصلاحات اقتصادی در چین برای پی ریزی یک اقتصاد مدرن چین یکی از سریع ترین رشد های اقتصادی دنیایی واحد شده است .این کشور هم اکنون بزرگترین صادر کننده و دومین وارد کننده کالا است و دومین اقتصاد بزرگ دنیاست چین عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل و سازمانهای چند جانبه همچون سازمان جهان (اپک) سازمان همکاری شانگهای و کروه 20 است چین به عنوان کشوری دارای سلاح هسته یی از بزرکترین آرتش دایمی دنیا و دومین بودجه دفاعی بزرگ دنیا برخوردار است . چین هم چنین از سوی برخی از دانشگاه ها و تحلیل گراد نظامی , اقتصادی و سیاسی یک آبر قدرت بالقوه دانسته شده است . زبان چینی با 1700000000 نفر گوینده پرشمار ترین زبان دنیا به شمار میرود .
12 عوامل رشد اقتصادی چین:
-1 در مجموع میتوان چنین جمعبندی کرد که چین سیاستهای عملگرایانهای برای حفظ ثبات در منطقه، کسب منافع بیشتر اقتصادی و افزایش تأثیرگذاری سیاسی، بدون مصالحه بر سر منافع حیاتی،در پیش گرفته وهمه اینها معطوف به ”تداوم توسعه اقتصادی و ثبات سیاسی“ است.
– 2تغییر وضع موجود بینالمللی را از طریق رعایت قواعد نظم موجود و بازی در درون این قواعد، پیگیری می کند.
-3جمعیت زیاد و وسعت کشور
-4ایجاد حدود 2000 منطقه آزاد تجاری با قوانین خاص آن مناطق و بنادر مجهز به بارگیری با حداکثر ظرفیت
-5 واقع شدن بین دو کشور استراتژیک و ژئواکونومیک روسیه در شمال و هند در جنوب
-6 واقع شدن در منطقه استراتژیک جنوب و شرق آسیا
-7واقع شدن بین اقیانوس آرام و اقیانوس هند
-8به گفته برخی از نظریه پردازان ، در حال حاضر کشورهایی می توانند در جهان مطرح باشند که تکنولوژی برتری نسبت به سایر کشورها داشته باشند و چین چنین پتانسیل و برتری دارد . (رشد شگفتانگیز اقتصادی و ثبات سیاسی در چین را میتوان معلول یک عامل اساسی دانست و آن حصول اجماع نظر میان نخبگان این کشور پیرامون استراتژی کلان چین است که با توجه به درکی واقعبینانه از محیط داخلی و بینالمللی، شرایط را برای بهرهگیری از پتانسیلهای داخلی و خارجی در جهت افزایش قدرت ملی فراهم آورده است .
-9عضویت در سازمانهای مهم بین المللی و منطقه ای مانند سارک و شانگهای و تاثیر گذاری مستقیم در این سازمانها.
-10در حوزه آسیا چین یک رویکرد کم خطر را برای مواجهه با مسائل بینالمللی اتخاذ کرده است.
-11دسترسی به آبهای آزاد جهان از طریق دریای چین .
-12 همسایگی با یکی از قدرتها و قطبهای اقتصادی جهان یعنی جاپان.
نتیجه :
اقتصاد چین از اواخر دهه هفتاد قرن ۲۰ به تندی تغییر کرده و در حال رشد است. بر اساس برابری قدرت خرید، چین دارای دومین اقتصاد بزرگ جهان و یک بازیگر اصلی در اقتصاد جهانی است.حجم اقتصاد چین ($ ۱۲٬۳۸۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ در سال ۲۰۱۲) بلافاصله پس از اتحادیه اروپا و آمریکا یعنی در مقام سوم در جهان قرار میگیرد. چنانچه رشد کنونی اقتصادی چین همچنان ادامه یابد، چین از نظر اقتصادی، در حال رسیدن به آمریکا یعنی بزرگترین اقتصاد جهان است. صنایع اصلی چین بسیار گسترده و شامل محصولات آهن و استیل، زغال سنگ، ماشین آلات، نفت و پتروشیمی، اسباب بازی،کفش و لوازم الکترونیکی است. برنج، گندم، سیب زمینی، ذرت، بادام زمینی، چای، ارزن، جو، کتان، ماهی و خوک فراوردههای اصلی کشاورزی هستند. صادرات عمده چین ماشین آلات، پوشاک، کفش، اسباب بازی، سوخت معدنی، مواد شیمیایی و واردات آن ماشین آلات، مواد شیمیایی، آهن و استیل
است.
بانک جهانی، وضعیت اقتصادی چین را مطلوب و محیط اقتصاد کلان این کشور را با ثبات توصیف کردهاست. بانک جهانی آمار جدید را یک پیشرفت عمده توصیف کردهاست با وجود افزایش میزان تولید ناخالص داخلی، نرخ سرانه تولید اقتصادی هنوز بسیار پایین است و برای اینکه چین به سطح کشورهای توسعه یافته برسد هنوز راه زیادی را باید طی کند.
کشورچین درحال رقابت باامریکا است درهرعرصه هم ازنگاه نظامی وهم ازنگاه اقتصادی میخواهدازکشورهای بزرگ مانند امریکا وهندسبقت نماید ومسله تایوان نیزیکی ازاهداف عمده چین است که نمی خواهدبه هیچ قیمت انرا ازدست دهد وموضوع دیگر درموردمسلمانان ایغوراست که درسطح جهانی درقسمت نقذحقوق بشر تحت فشار قراردارد.
کشورچین علاقه مندی خاص برای سرمایه گذاری درکشورعزیزما افغانستان است درطول تاریخ کشورچین کمک های بلاعوض درکشورمانموده است دربخش قراردادها وبازگشایی را سابقه ابریشم ساخت خط ریل اهن درمرزواخان دراقتصادکشوررول بسزای داردامیداست دربخش استخراج معادن کشورازتکنالوژی وفناوری کشورچین استفاده درست نمایم .
منابع :
1. سایت انترنتی ویکی پیدیا چین
2. کتاب ( تاریخ سیاسی جهان )
محب الله «علی خیل «