
لتوکوب و تنبیه بدنی، شاگردان را پرخاشگر به بار میآورد
درحالیکه معلم میتواند با شیوههای علمی و با بر خورد معقول و مناسب برایشاگران پیام خود را برساند و از خشونت کار نگیرد، اما شوربختانه که اکثر معلمان مکتبها و مدرسهها با شیوه تنبیه، تحقیر و لتوکوب بهرسانیدن پیام خود شان برای شاگردان استفاده میکنند. شیوه که نه در اسلام دیده میشود و نه در علم روانشناسی.
چون در اسلام چنین شیوهای «لتوکوب» اصلاً دیده نشده و روان شناسان نیز به شدت شیوه فهماندنِ شاگردان را با لتوکوب غیر عقلانی دانسته و حتا بر این باور استند که این شیوه تاثیرات منفی برای شاگردان در آیندهها دارد و شاگردان، پرخاشگر و با روحیه منفی و خجالتی به بار میآورد.
از سویهم گفته میتوانیم که لتوکوب کودکان نه تنها در نهاد های آموزشی، بلکه در اکثر خانوادهها این برخورد غیر عقلانی وجود دارد. دلیل اینکه چرا در خانوادهها لتوکوب و این شیوه غیر انسانی وجود دارد در بیسواد بودن والدین، فقر و تنگدستی و نیز جنگهای چهار دهه اخیر میباشد.
در واقع وقتی والدین … ص7
بیسواد باشد نمیدانند که با کدام شیوه با کودکان خود برخود نمایند تا در آینده کودکان شان در خانواده، جامعه و کشور مفید واقع شود و مصدر خدمت برای خانواده و جامعهی خود واقع گردد. بناً یکی از دلایل لتوکوب کودکان در خانه مسئلهی بیسواد بودن والدین است که شوربختانه مردم افغانستان بخاطر جنگهای چهار دههی اخیر بیسواد مانده و این باعث شده تا برای کودکان شان آنچان مفید واقع نشوند.
فقر و تنگدستی از دیگر موارد است که والدین رو به لتوکوب کودکان میآورند، بهویژه پدران! وقتی پدر برای پیدا کردن رزق برای خانواده خود در مانده میشود، پدر در خانه بغضاش را میریزد وکودکان خود را مورد لتوکوب قرار می دهد. از سوی هم گفته میتوانیم که جنگهای تحمیل چهار دهه اخیر نیز بر روان مردم افغانستان تاثیرات منفی بجا گذشته است و جنگها باعث کُشته شدن اعضای خانوادهها و مهاجرت اعضایخانوادهها شده که از نگاه روانشناسی دوری اعضای خانواده و کُشته شدن اعضای خانواده تاثیرات منفی بر روان آدمی دارد که بدبختانه در افغانستان بخاطر جنگهایخانمان سوز در هر خانواده شهید و مهاجر وجود دارد و این مسئله نیز باعث شد تا والدین پرخاشگر را در بعضی از خانوادهها شاهد باشیم.
اما معلم خوب به چه کسانی گفته میتوانیم و ویژهگی های یک معلم خوب کدامها اند؟
سازمان یونسکو، در سال ۱۹۹۶ م کتابی را با عنوان ویژهگی های یک معلم خوب منتشر کرد که در آن، بیش از ۵۰۰ دانشآموز از ۵۰ کشور جهان، درباره ویژهگی یک معلم خوب ابراز نظر کرده بودند.
بخشهایی از آن نظر سنجیها را میخوانید:
– سیانه هلی، اندونزی: یک معلم باید سه مشخصه اصلی داشته باشد. ۱زمینهی علمی، ۲ مهارتهای حرفهای، ۳ خصوصیت های شغلی
سیانه هلی، در ادامه میگوید، یک معلم باید صبور، مهربان، انعطاف پذیر، کاردان، شکیبا، با دیدباز با اخلاق خوش و مشتاق باشد.
میر جانا کزیجا کرواسی: چیزی که واقعا از خصوصیات یک معلم خوب است داشتن هوش و درک است، زیرا داشتن این خصوصیات باعث می شود که معلم رفتارهای شاگرد را بفهمد، به این ترتیب کمک کردن به آنها آسانتر خواهد بود. یک معلم خوب باید درک بالایی برای فهم آنچه در دنیای شاگردان اتفاق میافتد، داشته باشد. یک معلم باید به آنچه که درس میدهد تسلط کامل داشته باشد.
اما اینکه چرا یک معلم رو به خشونت میآورد را می توان در ندانستن شیوه درست تدریس و عدمشناخت و درک استعداد های مخلتف از شاگردان و نبود علاقهی معلم به تدریس ارزیابی کرد. انسانها هر کدام از هوش بالای برخوردار نیستند. هر انسان از خود استعداد و تواناییهای منحصر به خود را دارد. بعضی از شاگردان از هوش نسبت ضعیف برخوردار استند بناً چنین شاگردان به معلم صبور و با برمانهی مختلف نسبت به سایر شاگردان که هوش بالا دارند، نیازمند اند.
این درحالیست که چندی پیش، شخص بنام قاری قدرت الله، استاد یک مدرسه دینی در ولسوالی شیرین تگاب ولایت فاریاب، به جرم ضرب و شتم شاگردش از سوی نیروهای امارت اسلامی افغانستان بازداشت شد. البته این عمل قاری قدرت الله پس از رسانهای شدن ویدیوی اخیرش در رسانه های اجتماعی که بیانگر لتوکوب یک شاگرد مدرسه دینی بود، واکنش های گستردهای را به همراه داشت نامبرده بازداشت و مورد بازخواست قرار گرفت.
ببرک قیومی